ادویههای محبوب ایرانی
- در فرهنگ آشپزی ایران باستان غذا را دارو میدانند.
- یک رژیم غذایی متعادل تضمین کننده یک زندگی سالم است.
- از نظر طب سنتی ایران غذاها یا طبع گرم دارند یا سرد. بنابراین، برای اصلاح عدم تعادل و جلوگیری از اختلال در عملکرد بدن، موادغذایی با طبع سرد باید با مواد گرم ترکیب شوند.
- مثلاً برای متعادل کردن طبع سرد مرغ در فسنجان، گردو و انار را که طبع گرم دارند اضافه میکنند.
- یا در باقالی پلو زیره و شوید به دلیل داشتن طبع گرم، به برنج که طبع سرد دارد اضافه می شود.
ادویه ایرانی
ادویهها از قسمتهای مختلف گیاه به دست میآیند.
از دانهها، میوهها، ریشهها یا پوست درختان و گیاهان برای افزودن طعم و رنگ به غذاها استفاده میشود.
بعضی از ادویه ها معمولا در سراسر جهان استفاده می شوند، اما برخی دیگر مختص مناطق خاص هستند. در واقع، تنوع فرهنگهای آشپزی نتیجه استفاده از چاشنیها و ادویههای مختلف است.
چیزی که غذاهای ایرانی را به طرز خوشمزهای منحصربفرد میکند، ترکیب ادویههای معمولی و خاص است.
تفت دادن ادویهها باعث افزایش عمق و تندی آنها میشود. برخی از ادویهها مانند زردچوبه باید برشته شوند تا طعم نوبل خود را به دست آورند، اما برخی دیگر مانند سماق درست قبل از سرو به آن اضافه میشوند.
ادویههای ایرانی را میتوان در بازارهای محلی هر شهر در سراسر ایران، در عطاری (ادویهفروشیهای گیاهی و ادویهفروشیهای سنتی) و یا در خواربارفروشیهای بزرگ پیدا کرد. همچنین میتوانید بهترین و با کیفیتترین ادویهها را از فروشگاه اینترنتی آریامارکت تهیه کنید.
در ادامه متن به چند مورد از ادویههای محبوب ایرانی اشاره خواهیم کرد.
ادویههای محبوب ایرانی
-
زعفران (زعفران)
زعفران از ادویههای محبوب و اصیل ایرانی و صد البته گران قیمت است.
زعفران،طلای سرخ نام دارد.
کلالههای قرمز این ادویه گرانقیمت ایرانی از دیرباز برای چاشنی و رنگ و طعم دادن به غذاها استفاده میشد.
این ادویه خاص به بسیاری از غذاها رنگ طلایی قوی و عطری اشتها آور میدهد. زعفران عمدتاً رنگدهندهای است که برای تزیین و ظاهری خاص به برنج، شیرینیها و نوشیدنیهای ایرانی استفاده میشود.
پیشنهاد میکنیم مقالهی ادویه زعفران، ادویه اصیل ایرانی را نیز مطالعه کنید.
-
گلپر
این ادویه بومی ایرانی به دلیل بوی مطبوع و منحصربفردی که دارد، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
زیره بیشتر برای طعم دادن به ترشی، خورشت و سوپ استفاده میشود.
گلپر را معمولا با انار دانه شده استفاده میکنند. همچنین این ادویه ایرانی با سرکه، مخلوطی خوش طعم برای غوطهور کردن باقالیهای خوب پخته شده میباشد که یک میان وعده سالم معمولی برای شبهای زمستانی در ایران است.
-
زیره
دانههای گیاه زیره به صورت کامل یا آسیاب شده هستند. این ادویه در رنگهای مشکی، زرد-قهوهای و سبز موجود است.
این ادویه تند ایرانی طعم و عطر کمی تلخ دارد. زیره به خوبی با برنج ترکیب میشود تا طبیع سرد آن را متعادل کند و یا به شیرینیهای مختلف طعم بینظیر خود را بدهد.
-
لیمو امانی
لیموترش خشک شده ایرانی، ترشی ملایم بسیاری از سوپها و خورشتهای خوشمزه مانند قورمه سبزی یا قیمه است. میتوان آن را آسیاب شده، ورقه شده یا به صورت کامل استفاده کرد.
برای اینکه آنها را به طور کامل به غذای خود اضافه کنید، فقط به یک چنگال نیاز دارید تا پوسته سخت آن را کمی سوراخ کند. به این ترتیب خورش لیموترش را هیدراته کرده و طعم ترش شگفت انگیز آن را آزاد میکند.
می توانید لیموهای پخته شده را با غذا سرو کنید یا فقط آن ها را فشار دهید تا آب تارت داخل خورش باشد و باقیمانده آن را بردارید.
پیشنهاد میکنیم مقالهی لیمو عمانی و مزایای آن را نیز مطالعه کنید.
-
هل
هل نیز از ادویههای پرکاربرد ایرانی است.
چه غلاف سبز کامل، چه دانههای سیاه و چه آسیاب شده، هل ادویه اصلی در تهیه غذاهای ایرانی و مخصوصا شیرنی و نوشیدنیها است.
هل به دلیل عطر جذابی که دارد، معمولا ماده اصلی طعم دهنده در شیرینیها است.
همچنین با گلاب و زعفران به خوبی ترکیب میشود تا بیشتر شگفت انگیز شود. ترکیب این سه مورد برای شله زرد، شیر برنج ایرانی که یک غذا و دسر خاص برای مناسبتهایی مانند ماه رمضان است، ضروری است. هل یک ادویه با طبع گرم است.
-
سماق (سوماق)
این ادویه، نوع خاصی از توت وحشی است که در خاورمیانه و منطقه مدیترانه رشد میکند. پودر درشت خشک شده این ادویه طعم لیمویی دلپذیر و رنگ قرمز زنده به غذاهای گوشتی و مرغی، سالادها یا سسها میدهد.
ایرانیها معمولاً کمی سماق روی کباب خود اضافه میکنند تا طعمی جذاب به آن بدهد.
-
دارچین
دارچین به عنوان قدیمیترین ادویه شناخته میشود. این ادویه به دلیل بوی بسیار شیرین و طعم جذابش به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد. پوست قهوهای داخلی درخت دارچین طعم دهنده انواع غذاهای ایرانی مانند عدس پلو، شیرینیهای ایرانی و نوشیدنیهایی مانند چای دارچین است.
در آشپزخانه ایرانی معمولا چند ادویه باهم ترکیب میشوند تا طعمی خاص به غذاهای ایرانی بدهند.
علاوه بر این هر منطقه از ایران نیز ادویههای خاص و مخصوص، مناسب با فرهنگ و روش زندگی خود و طبع غذایی خود دارند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.