بررسی فواید مصرف زعفران و طرز تهیه زعفران برای برنج
ادویه زعفران، یک ادویهای قدیمی و گران قیمت است که منشا آن ایران است. این ادویه طلای سرخ نیز نام دارد. ادویه زعفران در ایران، مصر، اسپانیا، ایتالیا، ترکیه، سوئیس و پاکستان و مغرب کشت میشود. زعفران چیست و زعفران چی فایده دارد؟ میدانید گل زعفران برای چی خوبه و با خواص دارویی زعفران آشنایی دارید؟ طرز تهیه زعفران برای برنج را بلدید؟ ما در ادامه این مقاله تمام این موارد را به شما خواهیم گفت.
زعفران چیست؟
زعفران، گياهی است که دارای پياز میباشد این پیاز دارای پوستههای قهوهای رنگی است. زعفران در جنوب غربی آسيا، جنوب اسپانيا و جنوب اروپا میروید. تکثير زعفران منحصرا توسط غده زير زمينی بنه ( کورم ) یا همان پیاز زرپران مرسوم است.
زعفران دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و به طور معمول 3 رشته (بیش از سه رشته هم گاها وجود دارد) كلاله قرمز رنگ میباشدکه به آن ریشه زعفران میگویند. قسمت مورد استفاده گیاه زعفران کلاله نارنجی رنگ گل آن میباشد.
تاریخچه ادویه زعفران
تاریخچه زعفران در کشت و استفاده بشر به بیش از 3000 سال پیش میرسد و فرهنگها، قارهها و تمدنهای بسیاری را در بر میگیرد.
زعفران، ادویهای که از کلالههای خشک زعفران (Crocus sativus) به دست میآید، در میان گرانترین مواد جهان در طول تاریخ باقی مانده است.
زعفران با طعم تلخ، عطر یونجه مانند و نتهای فلزی ملایمش به عنوان چاشنی، عطر، رنگ و دارو، تاکنون استفاده میشده است.
زعفران برای اولین بار در یک مرجع گیاه شناسی آشوری قرن هفتم قبل از میلاد که در دوره آشوربانیپال گردآوری شده بود، ثبت شد. از آن زمان، اسناد استفاده زعفران در طول 4000 سال در درمان حدود 90 بیماری کشف شده است. زعفران به آرامی در سراسر اوراسیا پخش شد و بعداً به بخش هایی از شمال آفریقا، آمریکای شمالی و اقیانوسیه رسید.
ادویه زعفران در قدیم “خون هرکول” نامیده شده بود و به عنوان یک طلسم محافظتی و برای مراسم بخور استفاده میشد.
نامهای دیگر ادویه زعفران:
نام آن کروکوس ساتیووس است، البته در قدیم به آن زرپران گفته میشد که پس از حمله اعراب به ایران و وارد شدن زبان عربی به زبان فارسی به مرور به زعفران تبدیل شد.
ترکیبات ادویه زعفران:
- سافرانال عامل ایجاد عطر و بو در این گیاه است.
- پیکروسین باعث ایجاد طعم فوق العاده زعفران است.
- کروسین عامل ایجاد رنگ در زرپران میباشد و عامل پیشگیری از سرطان نیز هست.
زعفران چی فایده دارد
زعفران سرشار از پتاسیم ست و همین موصوع سبب حفظ سلامت قلب و عروق خونی شده و با کاهش فشار خون از سکته قلبی جلوگیری میکند. در ادامه اگر میخواهید بدانید زعفران چی فایده دارد خواص دارویی آن را مطالعه کنید.
خواص دارویی زعفران
- کمک به هضم طبیعی غذا، تقویت کننده معده و ضد نفخ
- مسکن، بویژه در درمان دردهای لثه و قولنج
- ضد تومور، جمع کننده رادیکالهای آزاد (خاصیت ضد سرطانی)
- شادی بخش، درمان دردهای عصبی، آرام بخش، درمان کم خوابی
- تقویت کننده حافظه، افزایش دهنده تمرکز، ضد تشنج، افسردگی اسپاسم، آلزایمر و پارکینسون
- درمان فشار خون، کاهش کلسترول، درمان کم خونی ناشی از کمبود آهن در دختران، کاهش درصد احتمال بروز بیماریهای قلبی و تصلب شرایین و افزایش سلامت قلب
- درمان بیماریهای تنفسی نظیر آسم، سرماخوردگی، سرفه
- افزایش جریان خون در شبکیه، درمان اختلالات لکه زرد شبکیه بر اثر پیری
- درمان کوفتگی و رماتیسم به صورت استعمال خارجی
- درمان بیماریهایی نظیر اسهال خونی، سرخک، بزرگ شدن کبد و طحال و عفونت دستگاه ادرار
گل زعفران برای چی خوبه
- سرطان
- کاهش فشارخون
- کاهش درد های قاعدگی
- قابل استفاده در صنعت آرایشی و بهداشتی
- ریزش مو
- آلزایمر
- داروی ضد باکتری
- گرفتگی عضلات
- احساس نشاط و شادابی و کاهش افسردگی
- افزایش کیفیت خواب
- کمک به دستگاه گوارش
- بهبود عملکرد قلب
- پاک سازی کبد
زعفران در آشپزی
استفاده از زعفران در آشپزی، در بسیاری از کشورها رواج دارد و از این چاشنی برای طعم، رنگ و عطر آن در غذاها، نوشیدنیها و دسرهای متنوعی استفاده میشود.
در بسیاری از فرهنگها و دستور پختها، زعفران ماده اولیه و اساسی برای طبخ غذاها است و بدون آن نمیتوان یک غذای خوش طعم و لذیذ را تهیه کرد. باید اشاره کرد که خاورمیانه بیشترین مصرف زعفران برای غذا را دارد.
طرز تهیه زعفران برای برنج
زعفران یک ادویهای گرتن قیمت است و طرز صحیح دم کردن آن تاثیر زیادی در عطر و رنگ آن دارد. طرز تهیه زعفران برای برنج به 3 روش امکان پذیر است.
- دم کردن زعفران با آب جوش: مقداری از پودر زعفران را داخل یک استکان آب جوش ریخته و درون قابلمه برنج بگدارید تا دم بکشد.
- دم کردن زعفران با یخ: مقداری پودر زعفران را همراه با چند تکه یخ در دمای مجیط قرار دهید تا یخها آب شوند. این روش بیشترین میزان رنگدهی را دارد.
- دم کردن زعفران مانند چای: در روش آخر زعفران را بر روی بخار آب یا شعله ملایم قرار دهیم تا دم بکشد.
خواندن مقالهی ادویههای محبوب ایرانی نیز میتواند برای شما جذاب باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.